Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
1 Post
Kamila P-L
(BlackMamba)
Wiking
Witajcie!

Czy ktoś może wie, czy w Norwegii poród bliźniaków tak samo jak w Polsce jest generalnie odbierany przez cesarskie cięcie?
Jestem w 9 tc z bliźniakami... i bardzo się boje jak to będzie. Podobno tutaj nadal praktykuje sie porody kleszczowe, koleżanka rok temu rodziła i miała wlasnie kleszczowy a dziecko miało ślady i wgniecenia na głowie... ogólnie mam wrażenie że tutejsza medycyna jest przestarzała :-/

Panicznie boje się że mi każą rodzić normalnie mimo, że bedą wskazania do cesarskiego cięcia...
Póki co do lekarza jeżdżę jeszcze do PL, ale chciałabym juz znaleźc lekarza w Bergen, możecie coś polecić? Czy mam po prostu pojsc do lekarza w szpitalu?
Jestem przerażona bo to moja 1 ciążą i w dodatku bliźniacza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
medycyna nie jest może przestarzała, ale bardzo duży nacisk kładą na "naturę". Weźmy za przykład tylko jedno usg w czasie ciąży bo po co szkodzić dziecku promieniami, jednakże gdy jest taka potrzeba możesz mieć i 15 usg.

Jak to jest z cesarskim cięciem tak do końca to dokładnie nie wiem ale o to warto zapytać lekarza lub położną. Lekarza wybierasz sobie na stronie helfo (musisz mieć do tego numer personalny). Ale jesli chcesz np. polską lekarkę to ja jeżdżę jak pewnie spora większość na Asane do dr Margarety Hagali, zmieniłam na nią w trakcie ciązy bo mnie Norweżka nie satysfakcjonowała. Pani doktor bez problemu przyjeła mnie na konsultację, mimo, że nie jestem jej "przypisaną" pacjentką i zaproponowała przeniesienie do siebie już do końca ciąży ( z zastrzeżeniem, że mam pilnować listy i się przepisać do niej jak tylko coś się zwolni ).

Do tego w Nesttun jest świetna położna Hilde, która bardzo pomogła np. mojej koleżance (ciąża wysokiego ryzyka, przenoszona), podobno poszła do szpitala osobiście, żeby ustawić ich do pionu . I tego samego dnia koleżanka miała wywoływany poród.

Dlatego nie taki diabeł straszny ważne żeby trafić na odpowiednie osoby
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Roksana Muszyńska
(roxanka)
Początkujący
Ja wrocilam do norwegii w 27 tc i lekarz odrazu skierowal mnie do poloznej, ona w 30 tc zalatwila mi usg a reszta jakos sama sie toczy. Ja sie tylko zastanawiam dlaczego tutaj polozna nie moze przeprowadzic badania oceniajac stan szyjki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
no jest kilka dziwnych zwyczajów, a każdy jeszcze ma inną praktyk postępowania :/ ja sobie położną sama załatwiałam i wybierałam. Wiedziałam mniej więcej kiedy powinnam iść do niej, okazało się, że jak ciąża przebiega bez komplikacji to spokojnie pierwszy raz mogę się u niej zjawić w 28 tygodniu a nie 25, i tak teraz chodzę na zamianę do lekarza i położnej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Ka. Zet.
(maja175)
Wiking
Do Asane to ja mam 10 minut jazdy już wiem jaką lekarkę wybiorę i to na dodatek Polka! A wybór lekarza powoli spędzał mi sen z powiek Wystarczy po prostu tam pojechać i umówić się na konsultację tak jak na normalną wizytę u lekarza?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Ka. Zet.
(maja175)
Wiking
Przepraszam, że tak post po poście, ale czy można wybrać lekarza nie ze swojej komuny? Bo Asane należy do Bergen kommune, a ja jestem z Meland kommune...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
www.doctus.no/

tu masz namiar, informacje sa tez w jezyku polskim, w recepcji siedzi pielegniarka z Polski takze jak zadzwonisz to mozesz mowic w naszym ojczystym jezyku zadzwon najlepiej jak najszybciej i pytaj o wszystko co Cie intersuje, powiedz jaka jest sytuacja, gdzie mieszkasz i dlaczego zmieniasz lekarza. Nie powinno byc problemu

niestety nie wiem jak to jest z wyborem lekarza z innej komuny, bo ja co prawda dojezdrzam do niej z Fany (jakies 30 km) ale to nadal Bergen Komune. najlepiej zadzwon i zapytaj, Pani Ania zawsze pomoże

p.s. nie trać cierpliwości bo czasem trudno się dodzwonić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
sue135 napisał:
no jest kilka dziwnych zwyczajów, a każdy jeszcze ma inną praktyk postępowania :/ ja sobie położną sama załatwiałam i wybierałam.
Co tu duzo pisac?

Najlepiej zalatwic sobie "ciecie" i mamy 99% gwarancji,
ze dziecko bedzie mialo "taki rozum",
jaki daly "jajo i plemnik"!

BTW
Ale jak "biedronkowiec pospolity"
zapyli "biedronke zwyczajna"
to szalu i tak nie bedzie!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
beauty napisał:...Najlepiej zalatwic sobie "ciecie" i mamy 99% gwarancji,
...Ale jak "biedronkowiec pospolity"

Ogólnie , to trawię twoje wypowiedzi w większości .
Niemniej , przeważnie jak czytam te teksty , to naprawdę dziwię się tobie , skąd tyle nienawiści i zaślepienia , tylko w jednym kierunku >.... Cesarka i Biedronkowiec ...<
---
Życzę tobie , byś przez własną PYCHĘ i pogardę dla Innych ...
WYLĄDOWAŁA WŁASNĄ PIZDĄ W SZAMBIE ... tak głębokim ... , że żadna siła własna i innych , nie będzie w stanie ciebie już uratować ... ! .
---
I oby stało się to jak Najszybciej , dopóki jesteś młoda , to może do własnej starości , zdążysz nabrać szacunku , dla Innych Biedronkowców ... Urodzonych Naturalnie , w co jednak osobiście wątpię ...!!! .
---
ECH ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
gabriel napisał:
beauty napisał:...Najlepiej zalatwic sobie "ciecie" i mamy 99% gwarancji,
...Ale jak "biedronkowiec pospolity"

Ogólnie , to trawię twoje wypowiedzi w większości .
Niemniej , przeważnie jak czytam te teksty , to naprawdę dziwię się tobie , skąd tyle nienawiści i zaślepienia , tylko w jednym kierunku >.... Cesarka i Biedronkowiec ...<
---
Życzę tobie , byś przez własną PYCHĘ i pogardę dla Innych ...
WYLĄDOWAŁA WŁASNĄ PIZDĄ W SZAMBIE ... tak głębokim ... , że żadna siła własna i innych , nie będzie w stanie ciebie już uratować ... ! .
---
I oby stało się to jak Najszybciej , dopóki jesteś młoda , to może do własnej starości , zdążysz nabrać szacunku , dla Innych Biedronkowców ... Urodzonych Naturalnie , w co jednak osobiście wątpię ...!!! .
---
ECH ...

widze ze Tobie tez przeszkadza brak prawdziwej fotki beauty na MN ))
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok